Experiment med sex

Experiment med sex

Fåglar gör det, bin gör det, men det skulle till ett par som William Masters och Virginia Johnson för att förklara hur vi gör det.

 

 

Skulle du kunna tänka dig att ha sex med en främmande människa i ett laboratorium, samtidigt som du har mätutrustning kopplad till könsorganet och några forskare studerar dig genom ett envägsglas?

William Masters och Virginia Johnson lyckades i alla fall få 382 kvinnor och 312 män att ställa upp på detta i ett sexologiskt experiment som fram till denna dag saknar motstycke. De forskningsresultat, som experimentet ledde fram till kan du läsa om i boken Human sexual response. En bok, som inte helt oväntat väckte stor fascination när den kom ut år 1966.

Vad kom de fram till?

Sexuell modell

William och Virginia kom genom experimentet fram till en modell över det sexuella skeendet. Enligt modellen kan sex delas upp i fyra faser; upphetsningsfasen, platåfasen, orgasmfasen och återgångsfasen. Modellen har fått stor spridning och använts som utgångspunkt i utformningen av behandlingsstrategier för sexuella störningar; bland annat hjälpprogram för människor med svårigheter att nå orgasm.

Förklaringsmodellen beskriver noggrant de fysiologiska reaktioner, som går att observera vid alla sexuella aktiviteter, som avslutas med orgasm. Kort och enkelt uttryckt visar modellen att vi går från att vara varma till allt hetare till explosion och att vi därefter svalkas av.

Vad hände med lusten, åtrån och kärleken?

Modellen tar ingen hänsyn till  människornas inre upplevelser av skeendet. Vilket har lett till att andra modeller har tagits fram. En modell, som många refererar till i dag, innehåller följande faser; sexuell lust, sexuell upphetsning, koitus (den sexuella akten) och orgasm. Vidare har man sagt att de här faserna delvis går över i varandra och att förloppet kan se olika ut vid olika tillfällen och hos olika individer (Ottosson, 2009).

Gemensamt för de båda modellerna är att tyngd har lagts vid skeenden före själva koitus och orgasm.

Mogna kvinnors orgasm

År 1966 fanns en utbredd uppfattning om att kvinnor visserligen kunde få orgasm såväl genom stimulering av klitoris som genom stimulering av vagina, men att den vaginala orgasmen var en mer mogen kvinnas orgasm. Denna uppfattning var dock något som paret William och Virginia punkterade. De påvisade att även om den fysiska stimuleringen skedde på olika ställen var den fysiska responsen (gensvaret) exakt den samma. Det fanns med andra ord ingen ”mogen kvinnas orgasm”, som skulle vara att föredra framför andra. En stor ”upptäckt” för ett mer fritt sexuellt beteende hos kvinnor.

Kritik mot Human Sexual Response har lagts fram vid ett flertal tillfällen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s