En hängig dag

Alla har vi hängiga dagar när allt känns tungt, svårt och trist. Det klassificeras som normalt. Många av oss har också perioder då vi känner oss mindre motiverade, mer ledsna och kanske till och med fylls av känslor av meningslöshet och tomhet. Livet drabbar oss.

Läs mer om depression och melankolisk sinnestämning. 

Klicka här för att läsa om depression i läkarnas handbok - FASS

Vi säger kanske att vi känner oss nere eller poppar till begreppet och kallar oss deppiga. En sann (klinisk) depression känns likadant, men fruktansvärt mycket mer intensivt och ihärdigt. […] 

En klinisk depression drabbar lika hårt som vilket annat medicinskt tillstånd som helst, ja lika hårt som cancer. Kanske ska man därför akta sig lite för att kalla sig själv deprimerad. Ingen är ju så morbid att han går runt och kallar sig för lite cancrig. Att vara uppmärksam på känslor av nedstämdhet har dock visat sig vara positivt. Acceptans av både negativa och positiva känslor leder till god psykologisk jämnvikt. […] En melankolisk sinnesstämning kan vara en signal om att det är dags att varva ner och ta det lite lugnt ett tag. Känslor av nedstämdhet kan även vara en signal om att det är dags att byta social arena. Som författaren William Gibson har sagt:

Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure you are not, in fact, just surrounded by assholes.

Tröttsamma, egoistiska människor i ens omgivning kan givetvis stjäla både energi och sänka vår självkänsla på ett högst effektivt sätt.

Vad beror depression på?

Det finns inget entydigt svar på vad en klinisk depression egentligen kommer sig av. Precis som med cancer kan det vara olika faktorer som var för sig eller tillsammans leder till att den drabbar.

Det finns olika svar

Den existentialistiska psykologen skulle svara att depression kommer när människan inte aktivt väljer det liv hon önskar, utan låter omständigheter och andra människor ta livsavgörande beslut åt henne. Humanisten skulle svara att människans lägre behov har blivit fullständigt uppfyllda, men att hon hindras i uppfyllandet av sina högre behov. Hon kanske inte får chansen att förverkliga sina drömmar eller saknar riktigt nära vänner.

Ja, det kanske stämmer, skulle den med en biologiskt inriktad människosyn, svara. Men genast börja tala om förhållandet mellan hjärnans halt av signalsubstansen serotonin och depression, liksom att studier påvisat positiva resultat vid användandet av antidepressanter som SSRI (Selektive Serotonin Reuptake Inhibitor) […]

Hur behandlas depression?

Den i dag vanligaste behandlingen vid depression är en kombination av medicinering med SSRI-preparat och kognitiv beteendeterapi (KBT) […] . Det är en terapi där man tillsammans med psykologen ser över sitt sätt att tänka och försöker förändra destruktiva beteendemönster. Man försöker alltså komma till rätta med De tio dummaste misstagen, även klyftiga människor gör. Med en sådan behandlingsmetod bryr man sig inte så mycket om varför en person är deprimerad utan försöker se till att hon inte ska vara det längre […].

Vad kan jag göra?

Depression är en svår sjukdom och vad som leder fram till tillståndet är alltså inte fullt ut klarlagt. Kanske är orsakerna olika från människa till människa. Kanske kommer vi någon gång i framtiden att hitta fram till det rätta svaret. Det viktigaste för oss som inte är mitt uppe i en depression är nog att nära en känslighet och respekt inför andras mående. På så sätt kan det bli enklare för de som inte mår så bra att återhämta sig. Ta hand om oss själva och andra.

Ja, hängiga dagar kan vi inte komma ifrån. Och kanske ska vi inte heller det. Kanske ska vi försöka ta vara på dem – se dem som ett tecken på och en möjlighet att se över vår livssituation.

Psykologiskolan, genom Lisa

Image credit: http://www.flickr.com/photos/kaizat/

1 tanke på “En hängig dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s