Social underminering

Mobbning är nog något som alla har erfarenhet av – antingen som åskådare, förövare eller som utsatt. Ett fenomen, som hör ihop med mobbning är den mer subtila formen – social underminering.

Social underminering går ut på att hindra en annans möjligheter till att utföra sina ambitioner och skapa goda kontakter med sina skolkamrater/ arbetskollegor. Förövaren är ofta till synes mycket trevlig och skenbart hjälpsam. Det negativa beteendet påverkar ”offret” gradvis. Det handlar om det lömska, försåtliga beteendet som kan bortförklaras när det händer en och två gånger, men när det blir ett mönster gradvis påverkar ”den utsatte” mer och mer negativt.

Social underminering handlar exempelvis om när någon pratar illa om en person bakom dennes rygg, förminskar personen eller dennes idéer, sprider rykten om personen, undanhåller information, låter bli att försvara personen när det behövs eller får personen att känna sig inkompetent.

Härskartekniker

Begreppet härskartekniker myntades första gången av den norska politikern Berit Ås. Härskartekniker har blivit benämningen på de tekniker som används vid social underminering. Härskartekniker handlar om att man söker övertyga någon om att den är avvikande eller obetydlig samtidigt som man försöker dölja sin maktutövning till exempel bakom en sköld av låtsat medkänsla.

De härskartekniker, som Berit Ås presenterade grundade sig på hennes och andra kvinnliga politikers erfarenheter av motstånd och subtila angrepp. Subtila eftersom de var svåra att peka på och bemöta, inte för att de inte kändes.

Här kan du läsa och se på filmer om Berit Ås härskartekniker.

En annan känd profil inom det här fältet är retorikern Elaine Bergqvist. Hon har skrivit en bok om härskartekniker och hur man kan bemöta dem. Du kan läsa mer om de tekniker hon beskriver här.

Här beskriver Per Joel Zander, mansjouren, hur social underminering kan gå till.

1 tanke på “Social underminering

  1. Pingback: Självbild, självkänsla och självförtroende | Psykologiskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s