3 själven

Självbild

Bild: Pusteblumenland

Självbild, självkänsla och självförtroende – Vad är skillnaden? 

Självbild är den bild som du har av dig själv. Den beskriver hela din personlighet, vilket innebär att den kan variera beroende på vilken situation du befinner dig i eller vilken roll du just då intar.

Självbilden skapas i kontakten med andra. Omgivningens bild av dig möter din inre bild. Genom kommunikation som öppnar upp för ökad självinsikt respektive för andra att se vem du är förändras både din och omgivningens bild av dig. Se vidare: Joharis fönster. Du bär inom dig den bild dina föräldrar hade av dig som barn. Och du bär inom dig de bilder andra har gett dig genom livet.

Svårigheter kan uppstå som ett resultat av att din egen och omgivningens bild av dig skiljer sig åt så mycket att du råkar ut för en identitetskris. Det är oerhört viktigt att omge sig av människor som är öppna inför dig och som har en vilja att acceptera dig för den bild du har av dig själv. Lika viktigt är det att kunna acceptera när omgivningens bild av dig skiljer sig från din. Du står då inför två val. Antingen får du försöka finna fram något sätt att förmedla dig själv tydligare eller så får du acceptera att din bild av dig själv behöver korrigeras.

Självkänsla handlar om din värdering av din självbild. Värderingen av dig själv som människa. Det är den upplevelse du känner inför ditt eget värde. Din självkänsla stärks inte genom att du presterar bra. Däremot blir din självkänsla starkare då du blir sedd och bekräftas på att du duger precis som du är. Familjen är oerhört viktig för att få med sig en god självkänsla ut i livet. Det går dock att träna upp självkänslan själv. Mia Törnblom har skrivit om att träna sin självkänsla. Du kan läsa mer om det här. Att ha en låg självkänsla, det vill säga att inte värdera sig själv särskilt högt, leder till att man hela tiden nöjer sig med mindre och till och med kan acceptera, när andra människor beter sig riktigt illa mot en.

Svårigheter kan exempelvis uppstå om du skulle möta på en människa, som av en eller annan anledning medvetet vill sabotera din självkänsla. Det kan handla om makt och/eller att personen ser dig som ett hot mot hennes eget sätt att vara eller hans/hennes karriär. Läs mer om social underminering och härskartekniker här.

Självförtroende är hur starkt du tror på dig själv inför en prestation. Tänker du att du kommer att klara av det har du ett gott självförtroende inför just den uppgiften. Ditt självförtroende växer sig starkare när du lyckas med en uppgift och får beröm av andra. Du har inte samma självförtroende i alla situationer. I ena läget kan du ha världens bästa självförtroende och i andra inget alls.

Svårigheter kan uppstå om du inte skulle lyckas med en uppgift, som du sätter stort värde i. Att försöka igen, trots misslyckanden, kräver ofta att man först arbetar med sina tankar och sina känslor inför uppgiften. I alla fall om man får tro på att ens tankar kan påverka ens resultat. Läs mer om positiva tankar här.

 

En människa utan självkänsla eller inre trygghet saknar kärna. Hon kan bli som ett ägg. Skalet är hårt och släpper varken in eller ut något. Hon tror att skalet skyddar henne men när hon faller krossas skalet och allt rinner ut.

En människa som har självkänsla och en inre trygghet har en fast kärna, som en persika. Hennes skal är mjukt och inbjudande och när hon faller får hon visserligen märken i skalet men kärnan förblir hel.

Okänd författare

Bilden är hämtad från Pusteblumenlands bilder på flickr.com.

2 tankar på “3 själven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s