Existentialistisk psykologi

4524465185_f576356ab3_m

Det är en gammal tanke att människan under livets gång måste kämpa få att kunna leva harmoniskt. Det goda livet kommer inte av sig själv, oavsett om man är född som miljardärsarvinge och/eller växer upp i en genomtrygg familj. Grekerna talade om ”eudamonia” dvs människans ständiga kamp med livets krafter. Hemligheten var att rusta sig men samtidigt försöka bli vän med sina demoner.

Det är grunden i den existentiella psykoterapin –

Att acceptera livsvillkoren, förstå och uppleva att livet är fantastiskt, förfärligt och gåtfullt.

Att människan i detta liv behöver finna sina värden, vad hen verkligen ”lever för”, älskar och mår bra av. Det gäller att rikta sig, bestämma kurs och hissa seglen.

I detta behöver människan balansera och modigt, tillsammans med andra, försöka stå upprätt i livets ångestblåst. Det gäller att människan när (inte om) hen faller, gråter om hen kan, men inte klagar. Livet är orättvist.

Centralgestalter inom existentialistisk psykologi

Irwin Yalom heter en av de som utvecklat den existentialistiska psykologin. Hans teoribyggnad är relativt mörk. Hans perspektiv ger inte riktigt någon väg ut ur det hela – ger inga verktyg att hantera ångesten med, mer än ”Acceptera realiteten!”

Mitt i livet händer att döden kommer och tar mått på människan. Livet fortsätter. Men kostymen sys i det tysta. /Tranströmer

Irwin menar att livet handlar om att leva i ett rum med fyra väggar. Människan vandrar runt i det där rummet och stöter av och till ihop med någon av väggarna. När hon går in en vägg uppstår livsångest och dåligt mående. Det gäller att kunna se väggarna, inse sina begränsningar, men ändå göra livet så vackert som möjligt inuti rummet.

Yalom_psykologiskolan

Mer om Yaloms väggar kan du läsa här.

En väg ut ur ångesten

Emmy van Deurzen

Emmy van Deurzen är en annan av den existentialistiska psykologins förespråkare. Hon presenterar ett något ljusare perspektiv på tillvaron. Hon utgår dock från samma väggar som Yalom, men menar att dessa väggar inte nödvändigtvis behöver ses som just väggar. De kan ses som tyngder på en balansbräda och det gäller att balansera upp dessa tyngder på ett bra sätt.

Istället för ett rum kan man använda sig av en cirkel med fyra världar för att förklara van Deurzens tankar om människans tillvaro.

DEURZEN2

Van Deurzens honnörsord är balans. Det ska finnas balans mellan de olika livsvärldarna, likväl som det ska finnas balans på varje gungbräde, för att människan ska må gott. Insikt i sin egen dödlighet kan vägas upp genom att leva ett liv som främjar välmåendet. Insikt i livets meningslöshet kan vägas upp genom att man finner just sitt eget korta livs meningsfullhet.

Viktor Frankl

Viktor Frankl räknas även han till de existentialistiska tänkarna. Hans första manuskript där han förklarar sin teori om existensen blev färdigt bara några dagar innan han hämtades av nazisterna och förd till koncentrationsläger. Han har beskrivit att tanken om att en dag bli fri och få möjligheten att skriva om sitt manuskript var en av de faktorer som höll honom vid liv under de fruktansvärda åren i olika läger.

Frankls teori kan sammanfattas så här:

Vad är en människa?

En människa är en varelse med frihet att välja ett meningsfyllt liv, oavsett yttre omständigheter.

Vad styr en människa?

Vilja till mening. Livet är alltid meningsfullt, det gäller att bara att hitta rätt saker att fylla det med.

Vad är dina värden?

Vad är dina livsmål, dina drömmar, det som gör livet värt att leva för just dig? När du har hittat dessa värden kan livet tyckas hur absurt och meningslöst som helst, du kan fylla dig med mening ändå. Värdena är sinnesvärden (vad vi förnimmer), skapande värden (vad vi bidrar med), inställningsvärden (hur vi väljer att förhålla oss till det som drabbar oss).

http://www.psychologytoday.com/blog/in-therapy/200903/seven-questions-irvin-yalom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s