Tankarna

Print Friendly and PDF

Photo by @boetter
 Människan – en tänkande varelse

Det finns psykologer som framför allt funderar kring hur människor tänker och hur människor kan må bättre genom att förändra sina tankar. De här psykologerna arbetar med något som kallas för kognitiv psykologi. Kognitiv betyder ungefär tankemässig. De här psykologerna arbetar alltså med något slags ”tankepsykologi” eller ”terapi för sjuka tankar”. De menar att vi människor påverkas av våra tankar, men att vi även har mycket stor förmåga att med våra tankar påverka vårt mående och vårt beteende. Vidare menar de att det är vettigare att lägga ner tid och kraft på att ändra beteenden och tankar som gör oss sjuka än att ta reda på vad det är som får oss att må dåligt. 

En historia kan exemplifiera hur de psykologer som utgår från ett mer kognitivt perspektiv tänker.

En ung man gör entré på en fashionabel bar och beställer ett glas vitt vin. Hans yttre är oklanderligt: kostym, diskret slips, intalienska skor. Hans stämma är välartikulerad. Han sträcker sig efter glaset – och tömmer sedan lugnt innehållet över barens välpolerade golv.

Bartendern och de andra gästerna tror inte sina ögon. Mannen själv blir fruktansvärt generad. ”Jag förstår inte vad som flög i mig”, utbrister han. ”Jag skäms så ohyggligt.” Varpå han störtar ut från baren.

Kvällen därpå är han där igen, lika välskräddad som någonsin. Återigen beställer han ett glas vin. Bartendern tvekar ett ögonblick, men serverar honom så. ”Han måste ha varit full eller sjuk igår kväll, stackars karl, tänker han. Den unge mannen fattar glaset – och tömmer på nytt ut det på golvet.

”Jag fattar det inte”, ropar mannen. ”Jag skäms så att jag kan dö. Jag vet inte vad jag ska säga”. ”Säg ingenting alls, ge dig bara av härifrån”, fräser bartendern. ”Du behöver hjälp, grabben. Och våga inte visa dig här igen.”

Tre år förflyter. Den prydlige unge mannen gör åter entré på baren och beställer också denna gång ett glas vin. ”Jag kommer ihåg dig och jag är inte säker på att jag har lust att servera dig”, säger bartendern.

”Jag förstår hur du känner det”, svarar den unge mannen. ”Men jag vill att du ska veta att jag lytt ditt råd. Jag har gått i terapi tre gånger i veckan i tre år nu. Och det är bara för att jag känner att terapin har fungerat så bra för mig, som jag vågar komma hit igen.”

”Ja, i så fall, här är vinet”, säger bartendern. Den unge mannen ler, tar glaset … och tömmer ut det på golvet.

”Jag tyckte du sa att behandlingen hade varit lyckad”, vrålar bartendern, samtidigt som han tar några bestämda klic runt disken för att kasta ut den unge mannen. ”Det var den också”, säger mannen. ”Nu förstår jag varför jag känner mig tvingad att hälla ut vinet, så jag blir inte längre så generad när det händer.”

Sensmoralen av den här historien är: Det räcker inte med att förstå våra problem. Vi behöver fokusera på att övervinna dem.

Men hur gör vi det då?

Jo, de kognitiva psykologerna förlitar sig på vårt sunda förnuft – att alla människor har förmågan till ett förnuftigt tänkande. Det här är själva kärnan i den kognitiva psykologin: våra känslor och handlingar är inte skilda från våra tankar. Känslorna, handlingarna och tankarna hör samman och griper in i varandra. Med tänkandet kan vi påverka våra känslor och våra känslor är av avgörande betydelse för vårt beteende.

Här kan du läsa vidare…

Tänker du rätt? tanke_känsla_beteende_bemötande


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s