Yaloms rum

Irwin Yalom är en av centralgestalterna i den existentialistiska psykologin. Han menar att livet handlar om att leva i ett rum med fyra väggar. I det här rummet vandrar människan omkring. När vi stöter ihop med någon av väggarna uppstår en existentiell ångest, som människan på något sätt måste förhålla sig till.

Yalom_psykologiskolan

 

Döden kommer människan att möta på genom att någon anhörig går bort.

Känslor av ensamhet och övergivenhet är något alla människor erfar genom att den nära kontakten man har med sin skötare under barnaåren bryts och människan frigör sig/ frigörs från sin skötare. Det är en känsla som av de flesta tonåringar upplevs som en frihet, men som på ett plan ändå innebär att man blir lämnad ensam. Idag när vi inte längre lever i storfamiljer, utan systemet kräver självständighet och individuation kanske denna känsla av övergivenhet och ensamhet är mer utbredd än någonsin. Samtidigt som den inte riktigt är accepterad. Vi ska inte tillhöra och vara beroende av någon annan. Vi ska klara oss själva. Samtidigt är människan ett utpräglat flockdjur, som behöver tillhöra och vara beroende för såväl sin sociala som fysiska överlevnad. Ett dilemma!

Skulden uppstår genom att alla människor på ett eller annat sätt faktiskt blir tvungna att leva på sätt, som de egentligen inte alls vill leva på. Vi vill egentligen ta mer hand om kamraten/partnern/barnet som mår dåligt, men vi måste hinna till jobbet.

Meningslösheten drabbas människan av när hon inser att inget av det hon gör i sitt liv är bestående. Om hundra år kanske det inte ens är någon som minns henne. Hon är bara ett namn i släktträdet.

Människan är den som går mot döden. / Heidegger

Yalom menar att ”This is it! This is Life!” Du kan inte botas från livet. Det gäller att lära sig att se väggarna och leva med dessa väggar.

 

1 thought on “Yaloms rum

  1. Ping: Existentialistisk psykologi | Psykologiskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s